Gyorsjelentés a 2009-es felvételi statisztikákról

A felvi.hu-n tegnap frissítették a statisztikákat az idén szeptemberben induló képzésekre vonatkozóan. Igaz, ez a felmérés még nem tartalmazza a hiányos vagy hibás jelentkezéseket, amiket utólag fognak pótolni. A tavalyi kevés jelentkezővel szemben idén több, mint 30%-kal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint 2008-ban. Az egyik fő ok nyilván a tavalyi tandíj mizéria, ugyanis eredetileg úgy volt, hogy 2008 szeptemberétől már fejlesztési részhozzájárulást (FER, alias tandíj) kell fizetniük a hallgatóknak. Nyilván ez sokakat megrémisztett és ezért volt olyan alacsony a jelentkezők száma. Most viszont azok is nyugodt szívvel adhatták be a papírjaikat, akik anyagilag nem tudnának tandíjat finanszírozni. Egy másik ok lehet, ami nem hiszem, hogy jelentős befolyásoló tényező volt (bár valakinél biztosan), az az, hogy a válság miatt megnőtt a kedv a továbbtanulás iránt. Külföldön ez a tény igencsak növelte a jelentkezések számát, itthon szerintem kevésbé. A több jelentkező miatt valószínűsíthetően magasabb ponthatárok lesznek, mint tavaly, bár a helyek és a jelentkezők alapján még így is minden második diák bejuthat a felsőoktatásba, ami azért elég bíztató arány (nézőpont kérdése, hogy kinek: a fiataloknak biztosan, a munkáltatóknak már nem feltétlen). Az is érdekes, hogy az idén érettségizendők közül körülbelül 60% adta be a jelentkezését valamilyen szakra, ami szintén nem rossz. A két adatból leszűrhetjük, hogy nagyjából 30% körül lesz azok aránya, akik idén érettségiznek és még idén tovább is tudnak tanulni. Ez kevésbé meglepő adat az utóbbi pár évet figyelembe véve, ugyanis az utóbbi időben ez a tapasztalat. Nem úgy, mint 20-30 évvel ezelőtt, amikor nagyjából minden tizedik diák tanult tovább a felsőoktatásban. 

Elemezzük kicsit a statisztikát.

A legtöbben alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeztek (~80%), őket követik a mesterszakra jelentkezők (~15%) és valamilyen felsőfokú szakképzésre jelentkezők (~5%). A jelentkezők nemek szerinti megoszlása nagyjából 60-40 a nők javára, korosztály szerint pedig a többség (~70%) legfeljebb 21 éves. A korosztályok megoszlása a mesterképzésekkel kicsit átrendeződött, hiszen így jóval több "idősebb" is beadja a jelentkezését. Régiók szerint a legtöbben Közép-Magyarországról, az Észak- és Dél-Alföldről jelentkeztek, míg a legkevesebben Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúlról, illetve külföldről. Megyénkénti lebontásban nyilván Budapestről és Pest megyéből tanulnának tovább legtöbben, ezeket követi Borsod és Szabolcs, míg a legkevesebben Vasból, Tolnából és Nógrádból kerülnének be egy felsőoktatási intézménybe. 

A BA/BSc szakok népszerűsége:

  1. gazdálkodási és menedzsment
  2. turizmus-vendéglátás
  3. pénzügy és számvitel
  4. kommunikáció és médiatudomány
  5. mérnök informatikus
  6. gépészmérnöki
  7. kereskedelem és marketing
  8. pszichológia
  9. andragógia
  10. ápolás és betegellátás
  11. villamosmérnöki
  12. műszaki menedzser
  13. programtervező informatikus
  14. nemzetközi gazdálkodás
  15. nemzetközi tanulmányok
  16. igazgatásszervező
  17. építőmérnöki
  18. óvodapedagógus
  19. gyógypedagógia
  20. szociális munka

Az MA/MSc szakok népszerűsége:

  1. tanári
  2. emberi erőforrás tanácsadó
  3. nemzetközi tanulmányok
  4. vezetés és szervezés
  5. vállalkozásfejlesztés
  6. kommunikáció és médiatudomány
  7. pszichológia
  8. pénzügy
  9. marketing
  10. közigazgatási
  11. nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
  12. geográfus
  13. andragógia
  14. történelem
  15. biológus
  16. informatikus könyvtáros
  17. szociológia
  18. turizmus-menedzsment
  19. fordító és tolmács
  20. Master of Business Administration (MBA)
  21. programtervező informatikus
  22. számvitel
  23. neveléstudományi
  24. magyar nyelv és irodalom
  25. gyógypedagógia
  26. villamosmérnöki
  27. politikatudomány
  28. szociális munka
  29. egészségügyi szociális munka
  30. gépészmérnöki

Még mindig a gazdasági és a műszaki szakok a "slágerszakmák". Mesterképzésre idén még elég kevesen jelentkeztek, lévén, hogy nyáron végeznek először tömegesen alapszakosok. Több helyen már 2006 előtt bevezették a BA/BSc képzéseket és innen már kerültek ki hallgatók, de ez elenyésző hányad. Szerintem 2-3 év még kell, hogy beinduljon a "mókuskerék". Az informatikai szakok még mindig nem elég népszerűek, de talán a jövőben ez változni fog. A mesterszakok népszerűségéből pedig azért nehéz leszűrni valamit is, mert a nehéz szakokon (pl. műszaki, informatikai, stb.) többen csúsznak a mintatantervhez képest, ezért ezekre a mesterképzésekre természetesen jóval kevesebben tudtak jelentkezni. Talán most még könnyebb dolguk is van azoknak, akik most szeretnének egyetemi szintű képzésre bejutni, még nem akkora a verseny.

Sok sikert minden felvételizőnek! Az eredmény várhatóan július 23-án lesz közzétéve...


Címkék: statisztika felsőoktatás egyetem felmérés felvételi

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr911041438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása