A válság hatása a felsőoktatásra

A gazdasági válság, mint minden területre, így a felsőoktatásra is kiterjed sajnos. Ma jelentették be (bár az intézmények erről még hivatalos értesítést nem kaptak), hogy összességében az egyetemek és főiskolák állami támogatásából 2,7 milliárd forintot zárolnak. A bejelentés szerint a pénzelvonás arányosan van elosztva az ország összes intézményére, ez azonban csak "púder". Az összeg legnagyobb részétől ugyanis a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem esik el, ebből a PTE közel 1 milliárd forinttól. Ezek az összegek a nagyobb tudományegyetemek esetében az egész éves költségvetés 5-7 százalékát jelentik az amúgy is szűkös keretnek. Ezek az adatok nem tűnnek számottevőnek, de igenis jelentős kutatások, fejlesztések maradhatnak el pénz hiányában. Az SZTE bár mostanában jelentős összegeket nyert fejlesztésekre, már mindnek megvan a helye.

Elemzők szerint nyáron tetőzhet a válság, akkor érheti el a gazdaság a mélypontját. Nem tudom, ezek után még mi következhet, de sajnos már most is nagyon érezzük a hatását...

(Forrás: hirszerzo.hu)


Címkék: felsőoktatás egyetem válság itthon költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr351006615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása