Tizenhétezer jelentkező a mesterképzésben

felvi.hu május második felében közzétette a mesterszakos jelentkezések részletes statisztikáit. Ebből kiderül, hogy a tanári képzés nagyon népszerű, a természettudományi, műszaki, ill. informatikai szakok viszont kevésbé. A pedagógiai területen kívül még főleg gazdaság-, bölcsész- és társadalomtudományi területre jelentkeztek a hallgatók. Az is megfigyelhető, hogy a könnyebb szakokon sokszor népszerűbb a levelzős, míg a nehezebb szakokon a nappali munkarend. Ez talán nem meglepő, hiszen aki a levelezős munkarendet választja, az valószínűleg dolgozik tanulás mellett és nincs annyi ideje tanulásra, mint egy nappali tagozatos diáknak. Azért az megintcsak elgondolkodtató, hogy a nagy szakemberhiányt szenvedő területekre (természettudományi, műszaki, informatikai) ismét nagyon kevesen jelentkeztek. Ennek több oka is lehet. Egyrészt akkora a kereslet az ilyen irányú végzettséggel rendelkező emberek iránt, hogy sokakat már alapdiploma után "elkapkodnak" a cégek és nem is szeretnék egyetemi szinten folytatni tanulmányaikat, másrészt mivel most kezd beindulni a mesterképzés rendszere és eddig igen kevesen tudtak végezni a nehéz alapszakokon (csúszás miatt), ezért így még kevesebben tudnak jelentkezni master-re. Azért remélhetőleg idővel beindul a "mókuskerék" és ezekre a területekre is többen jelentkeznek majd, hiszen nagyon nagy szükség van az ilyen végzettségre a munkaerőpiacon!


Címkék: felsőoktatás egyetem itthon

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr411152891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azbest 2009.06.16. 09:24:09

Ebben az is benne lehet, hogy infós képzésekből első félévben még 700-as létszám van sok tárgynál, aztán a bsc diploma megszerzésekor már csak néhány tucatnyian maradnak. Akit esetleg még elkaszálnak záróvizsgán, az már nem fogja szivattatni magát tovább, ha a következő vizsgaidőszakig jó munkahelyet talált magának.

Másrészt SZTE-n tudomásom szerint a 2005ben felvett infós bsc-sek közül !senki! sem végzett 3 éven belül. (igen már akkor elindult itt a bsc)

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.06.16. 10:22:20

@azbest: Sajnos tényleg eszméletlen nagy a szórás, de nem igazán lehet ellene mit tenni. A ttk mindig ilyen volt: nem bekerülni nehéz, hanem elvégezni!

A bosszantó valóban az, hogy még záróvizsgán is van szórás. Pedig azt hinné az ember, hogy ha valaki már eljut odáig, azt próbálják átrugdosni. Sajnos nem...
Akit pedig meghúznak záróvizsgán, az nyilván keres valami munkahelyet, hogy addig is hasznosan töltse az idejét. Hiszen egy vizsgaidőszakban csak egyszer lehet záróvizsgázni. Ezt nem tudom, hogy ki találta ki, de nagyon okos ember volt, az biztos. Ha pedig beválik a munkahely, nyilván elmegy a kedve a mesterszaktól...

Az utolsó gondolatra is reagálnék. Igen, már 2005-ben elindult a pti bsc szak, összesen 37 embert vettek fel nappalira (27 államist és 10 költségtérítésest) és 59 embert levelezőre (29 államist és 30 költségtérítésest). Akkor 117 pont volt a ponthatár a 144-es rendszerben. Ilyen magas ponthatár azóta sem (és szerintem előtte sem) volt szegedi infó szakon. Tehát abban az évben a "krém" (mármint az okosabbak) bsc-re jelentkezett, nem pedig a régi ptm-re. (Ami egyébként számomra rejtély, hogy miért, hiszen miért jó külön megcsinálni 3+2 évet, mikor az sokkal nehezebb, mint egyben az 5 év?). Na mindegy, a lényeg, hogy abból a felvett 37+59=96 főből tavaly nyáron 5-en vehettek át pti-s diplomát. Ez nem túl sok, de ha azt nézzük, hogy idén kb. ugyanennyien végeznek ezen a szakon a felvett 220 nappalis és 74 levelezős hallgatóból, akkor az előző 5/96-os arány mégiscsak jobb...
Hivatalos források:
www.inf.u-szeged.hu/oktatas/felveteli/esemenyek.html
sztealmamater.hu/portal/108759;Diplomaoszto_es_dijkioszto_unnepseg_az_SZTE_TTIK_n___2008.page
süti beállítások módosítása