Felsőoktatási intézmények a versenyszféra szerint

Egy ilyen felmérés azért különösen fontos szerintem, mert itt a rangsort nem az egyetemek, hanem a versenyszféra, a vállalatok szemszögéből nézve állítják fel. Tehát leszűrhetjük, hogy adott intézményben szerzett diploma mennyit érhet a munkaerőpiacon.

Érdekes, hogy az egyetemek és a GVI által készített rangsorok és statisztikák között elég nagy különbség van. Legalábbis a műszaki, természettudományi és informatikai területen. Az egyetemi rangsorok szerint ugyanis a vidéki egyetemek karai is nagyon előkelő helyen szerepelnek, a versenyszféra viszont úgy látszik, nagyon a fővárosi intézményben végzetteket preferálja. Mindhárom terület presztízse a fővárosi intézményekre koncentrálódik. Az informatikát mondjuk elég nehéz így felmérni, hogy össze van vonva a műszaki területtel, ugyanis a rangsorban szinte minden műszaki kar előrébb van, mint az informatikai karok. De itt is a pesti karok a "number one"-ok. Amin viszont meglepődtem, az az, hogy az SZTE-TTIK még természettudományos szempontból is csak az 5. helyre tudta felverekedni magát a cégek szempontjából. Megint csak egy közhiedelemre tudok hivatkozni (hogy téves vagy nem, azt döntse el mindenki maga), miszerint a fővárosban végzettek értékesebb munkaerők, mint a vidéken végzettek. Persze ez mondjuk egy BME esetében biztosan igaz, hisz egyik intézmény sem tudja felvenni vele a harcot, viszont általánosítani nem biztos, hogy lehet...

A felmérés elérhető itt.


Címkék: statisztika felsőoktatás egyetem felmérés itthon rangsor versenyszféra

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr521001493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása