Sok a gond a bolognai rendszerrel

Azt hiszem Pálinkás József, az MTA elnöke teljesen jól látja a hazai felsőoktatási rendszer jelenlegi helyzetét. Az elnök a Baross Gábor Társaság rendezvényén beszélt a rendszer problémáiról, amit az origo.hu is összefoglalt röviden. Egyrészt valóban megpróbáltak majdnem ötéves anyagot belezsúfolni a 3-3,5 éves alapképzésekbe, amelyek elvégzése így sokkal több energiabefektetést igényel, ráadásul nagyon sokan csúsznak a mintatantervhez képest. A "torz finanszírozási rendszer" hátrányait leginkább csak az egyetemek érzik, a hallgatók legfeljebb közvetve érzékelik ezt a problémát. Másrészt az is elég abszurd, hogy minden főiskola egyetemmé szeretne válni azáltal, hogy mesterszakokat indít. Valahol ezt rögzíteni kellene, hogy főiskola ne indíthasson mesterszakot. Azzal az állítással pedig erősen vitatkoznék, hogy a magyar felsőoktatás elitszemléletű volt és az is maradt. Az igaz, hogy az volt, de már rég nem az. A tömeges képzés során a mennyiség a minőség rovására ment sajnos, ez az igazság. A káosz oka lehet a kapkodás is, de nem hiszem, hogy sokkal jobban működne a rendszer, ha egyszerre akkreditálták volna az alap- és mesterszakokat is. Bár tény, hogy akkor komplettebben látták volna a dolgokat és esetleg néhány szak esetében rádöbbentek volna arra, hogy a mesterszakra szinte nem marad semmilyen kurzus, annyi mindent próbáltak belezsúfolni az alapképzésbe. Ugyanakkor az is igaz, hogy jóval több szakot is megtarthattak volna a régi osztatlan rendszerben, hiszen számos szaknak különbontva nem sok értelme van. Itt gondolom a műszaki képzésre gondolnak (ide sorolnám az informatikát is). Nálunk is értelmesebb lenne az osztatlanság, de az informatika esetében a különbontást viszonylag egyszerűen meg tudták oldani, hiszen a régi rendszerben is voltak külön főiskolai és küön egyetemi szakok, nagyjából ezt próbálták egy kicsit felfrissíteni. A különbség annyi, hogy eddig érettségi után egyből lehetett egyetemi szakra menni, most ez csak a főiskolai szint elvégzése után lehetséges...


Címkék: felsőoktatás egyetem itthon bologna
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr191182701

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: teens porno tube 2019.03.11. 19:29:57

145 bűnözőt fogott az Egyenlítő! - B1 BLOGCSALÁD

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.06.21. 14:57:38

A bolognai rendszer hároméves tapasztalatát a Nemzeti Bolgonai Bizottság kezdeményezésére a Corvinuson foglalta össze öt szakmai szervezet a hét elején.
A tanácskozás rövid összefoglalója elolvasható itt:
edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=20888

makoivoros 2009.06.21. 22:27:41

Abból mennyi igaz, hogy ténylegesen 5 évet zsúfolnak bele 3-3,5 évbe? Nekünk is mondott ilyet egyszer egyik tanárunk, de én nem akartam azt elhinni, többek között azért nem, mert én még ezt a "sűrítményt" nem érzem elég "töménynek", úgy értem ha összeszorítanám a fogaimat és korrekten tanulnék, akkor teljesíthető lenne a tanterv, szerintem.
Ez most akkor azt jelenti, hogy könnyebb volt régen elvégezni az egyetemet, mint most?

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.06.21. 23:07:53

Talán azért 10 félév anyagát mégsem, de 8-9 félév anyagát azért sikerült belezsúfolni 6-7 félévbe. Rengeteg tárgyat módosítottak, összevontak, csökkentették a kreditértékét (pedig a követelmény nem változott), stb. Ráadásul a régi egyetemi szakokon a diplomamunka első és második része 20, ill. 30 kredit volt az utolsó két félévre, ergo mást szinte nem is nagyon kellett csinálni. Ez most az alapképzésen 5+15 kredit azt hiszem, a meló pedig így is ugyanannyi vele. Tehát bsc-n a szakdoga mellett még egy csomó tárgyat is kell teljesíteni az utolsó két félévben. Két eset lehetséges: vagy a régi rendszer volt nagyon szellős, vagy a mostani nagyon szűkös...

ppppalika 2009.06.22. 13:49:32

Valaha előttünk csökkentették az órák számát kb. heti 45 óráról úgy heti 35 órára a követelmények kismértékű csökkentésével.
Akkoriban diszkrét matek _szóbeli_ vizsgán bizonyításokat is tudni kellett. (Mondjuk én nem programozó voltam, csak a haverok.)

Jelenleg még a 30 órát sem közelíti az óraterhelés (inkább a 20 órát jelenleg tanuló ismerőseim szerint), a követelmények pedig... mondjuk nem olyan magasak. Aki tanul a szorgalmi időszakban és nem bulizza szét az agyát, annak megy. (Nem sokan vannak, akinek gond nélkül.) Persze akkoriban rá voltunk kényszerítve a gyakorlatok által. (És max. 7 uv lehetett az első 4 félévben. Ma hányan maradnának? :) )

A legnagyobb baj, hogy nem újraépítették az egész rendszert a szakokat akkreditálásra benyújtók, hanem megpróbálták az új rendszerbe bepasszírozni a régit, mert úgy kevesebb munkával járt. Biztosan beépíthető valamilyen módon az új motor a 20 évvel ezelőtti versenyautóba, de a futómű, fékek, egyebek módosítása nélkül csúnya baleset lesz belőle. Ezzel leginkább azt akarom kiemelni, hogy a helybeliek hibája is a képzés elszúrása, nem lehet felfele mutogatni.

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.06.22. 14:59:26

Sajnos tény, hogy a követelmény és az óraszám is csökkent a régi rendszerhez képest. Én is hallottam arról az időkről, amikor még diszkrét matekból és kalkulusból is bizonyításokat is kértek számon, az szép lehetett. Az óraszám valóban 20-25 óra körül van egy héten, amiből mondjuk a hallgatók nagy része csak gyakorlatra, plusz (jó esetben!) egy-két előadásra jár be, ami maximum 10-15 órát jelent.

A hallgatók hozzáállása is teljesen más, ez is igaz. Én olyat is ismerek, aki átbulizott szorgalmi időszak mellett is simán veszi az akadályokat. Persze nem ez a jellemző, de előfordul. A 4 félév / 7 uv limit valóban még jobban megszórná a népet, nem sokan végeznének, az biztos.

Egy kis szigorítás nem ártana a rendszernek, talán az változtatna a hallgatók hozzáállásán is...
süti beállítások módosítása