Ősszel áttekintik az egész felvételi rendszert

Az egész felvételi rendszert áttekinti ősszel a Magyar Rektori Konferencia - tudta meg a Népszava. A lap keddi számában idézi Rudas Imrét, a testület elnökét, aki azt mondta: bár az, hogy azoknak, akik egyetemen, főiskolán akarnak tanulni, kötelezővé kellene tenni az emelt szintű érettségit, folyamatosan napirenden van, a felvételi rendszer átalakításának ez csak egy szeletét teszi majd ki. A kétszintű érettségi bevezetése óta folyamatosan csökken az emelt szintű vizsgára vállalkozó diákok száma.

Ez talán egy lépés lenne a minőségi hazai felsőoktatás kialakítására. Bár lehet, hogy túl drasztikus intézkedés lenne, hogy csak emelt szintű érettségivel lehet bekerülni egy felsőoktatási intézménybe, hiszen jelenleg 100-ból 2-3 diák érettségizik emelt szinten. Az is igaz, hogy így rá lennének kényszerítve a tanulók a magasabb szintre, de azért valószínűleg jelentősen csökkenne az egyetemre felvételizők száma. Ez valahol jó, valahol rossz. A hazai felsőoktatásnak mindenféleképp jó, hiszen már az emelt szintű érettségi is egy szűrő lenne és a biztosabb alapokkal rendelkező hallgatók közül jóval kevesebb hullana ki. Az intézmények szempontjából viszont nem lenne túl kedvező az intézkedés, hiszen kevesebb hallgató után kevesebb állami támogatást kapnának. Én személy szerint nagyon támogatom a dolog bevezetését, sőt eleve úgy kellett volna bevezetni a kétszintű érettségi rendszert és a bolognai rendszert, hogy csak emelet szintű érettségivel lehessen továbbtanulni. Akkor még lehet, hogy többen próbálkoztak volna az emelt szinttel, hiszen eléggé zsákbamacska volt, senki sem nagyon tudta a nehézségi szintjét. Így, hogy már pár éve azért zajlik ez a rendszer és mindenki látja, hogy az emelt szint nem is annyira könnyű, így már jóval kevesebben választják (fogják választani) ezt a megoldást. Pedig ha tudnák, hogy még mi vár rájuk egyetemen...


Címkék: felsőoktatás egyetem itthon felvételi

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr921124618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.07.19. 16:37:18

Azt tökéletesen megértem, hogy valamit tenni kell a felsőoktatás minőségét szinten tartandó, de nekem személy szerint már csak a matek érettségi eredménye kell (jövőre), ami középszinten azt hiszem nem fog rosszul sikerülni, de egy emelt szintet sosem vállalnék be magamtól. Erre most kitalálják, hogy akkor dobjam a kukába az eddigi terveimet, márpedig kötelező lesz az emelt szint? A másik tárgyam az informatika (közép), amit idén csináltam 98%-osra, így abból sem szándékoztam emelt szintre menni.

Ergo, ha elfogadják a javaslatot, akkor én nagyon megszívtam. :/

Azt nem tudom, hogy az emelt szint +40 pontja kompenzálja-e az emelt szint miatt elvesztett pontjaimat.

ppppalika 2009.07.19. 18:21:22

A változtatás (mondjuk kötelező az emelt szint) csak azokra vonatkozhat, akik most voltak 10. évfolyamosok. Ha a változtatás szeptember 1-jén vagy utána születik meg, akkor az aktuális 10. évfolyamosok számára lesz először érvényes.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.07.19. 19:29:54

Na, akkor elvileg no problem! :-)
süti beállítások módosítása