Diplomás pályakezdők várható foglalkoztatása és bérezése a versenyszektorban

"A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) 2005 óta folytatja a Diplomás pályakezdők a versenyszektorban kutatási programot, amelynek keretében évente felmérést készít a diplomás pályakezdők jelenlegi és jövőbeli foglalkoztatásának jellemzőiről, a foglalkoztatottság trendjeiről, nehézségeiről, beleértve a diplomás pályakezdők bérezését, kompetenciáit, illetve a felsőoktatási intézmények elfogadottságát és presztízsét. A 2008-as kutatás során - amely az Educatio Kht.-val közösen került megvalósításra - több, mint 3200 vállalati vezetőt kérdeztünk meg személyesen, strukturált kérdőív segítségével. Ezen felül 65 szakértői interjút is készítettünk diplomás pályakezdők elhelyezkedésével foglalkozó szakértőkkel. A kutatás eredményeit tartalmazó teljes tanulmány és a felsőoktatási intézmények értékekését tartalmazó kiadványunk egyaránt letölthető a GVI honlapjáról." (Forrás: gvi.hu)

A teljes tanulmány letölthető innen.

A tanulmányból kiragadnék fontosabb részleteket. Bár az egész dokumentum rengeteg hasznos és érdekes statisztikát, adatot tartalmaz, nekünk mégis talán a műszaki és az informatikai terület a fontosabb. A 35. oldalon lévő 4.8 ábra kicsit meglepett, ugyanis sokkal több pályakezdő mérnököt keresnek, mint mondjuk informatikust. Persze ennek talán az az oka, hogy informatikusból nem pályakezdőt, hanem tapasztalt munkavállalót keresnek sokat. Mindenesetre a 39. oldalon található táblázatban az informatikus szakma a harmadik leghiányosabb terület. A 42. oldalon található táblázat a rekrutálási nehézségekről különösen érdekes. Eszerint a két legfőbb nehézség informatikusok esetében a nem megfelelő szakmai tudás és a magas bérigény. Igen, valahogy az van elterjedve a közhiedelemben is, hogy az informatikusok nagyon el vannak szállva maguktól és sokszor nem megfelelő tudásra is indokolatlanul magas béreket várnának el. Lehet, hogy ez mégiscsak igaz? Ezt a mondatot viszont jól esett olvasni: "Az informatikusok kiemelkednek a műszaki háttért igénylő munkakörök közül is; átlagosan bruttó 70 ezer forinttal nagyobb jövedelemre számíthatnak, mint egy átlagos pályakezdő." Az 58. oldalon szereplő 7.4-es táblázat szerint a legjobban fizetett pályakezdő állás az informatikus. Ez bíztató. A 60. oldal 7.7-es ábrája is szimpatikus ilyen szempontból. A 65. oldal 7.14-es táblázata szerint bár az informatikusok, programozók bruttó bére nem növekszik olyan mértékben 2 év munkatapasztalat után, mint más szakmáké, viszont még így is a legjobban fizetett állás. A felsőoktatási intézmények értékeléséről egy másik postban írnék...


Címkék: statisztika felmérés tanulmány állás gvi kereset foglalkoztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr311001459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása