Az egyetemről lemorzsolódva többet is kereshetünk?

Informatikus hallgatóknak nem kell megijedni, ez szerencsére nem ránk vonatkozik. Az EduCafe szerint a kommunikációt, politológiát és szociológiát tanuló hallgatók közül lemorzsolódók (nagyjából egyharmados arány) fele később többet keres majd, mint diplomás társaik. Ebből is látszik, hogy mennyit ér egy humán vagy bölcsész diploma (már elnézést). Egy műszaki vagy informatikai diploma nélkül nem hiszem, hogy többet lehet keresni, mintha rendelkeznénk ugyanilyen irányú végzettséggel. Vagy vegyünk mondjuk egy extrém példát: egy lemorzsolódó orvostanhallgató mikor fog annyit keresni, mint aki elvégzi az orvosit? Sejthető, hogy ha nem nyer a lottón és nem fektet be egy jól menő üzletbe, akkor sose...


Címkék: munka külföld felsőoktatás egyetem itthon

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr411082178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.05.08. 15:45:04

A cikket már régebben írtam, csak az időzítés szerint most lett publikálva. Azóta változott egy kicsit a véleményem evvel a témával kapcsolatban az informatikusokra vonatkozóan.

Nemrég voltunk egy neves informatikai cégnél nyílt napon, ahol bizony nem szükséges a papír. Sokan elkezdték az egyetemet, de kihullottak. Az egyik srác mesélte, hogy egy tárgyaláson kicsit meglepődtek a felek, amikor a cégük képviselői közül ötből három embernek volt diplomája. Nem csodálom. A Senior HR Specialist-nak például semmi végzettsége nincs. Ha nem a saját szájából hallom, el sem hiszem. De még olyan fejlesztőjük is van, akinek csak 8 általánosa van. Nem rossz, ugye?

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.05.08. 15:51:14

Bocsánat, rosszul írtam, ötből hármójuknak nem volt diplomája, tehát kettőnek volt csak. A lényegen nem sokat változtat, de egy cég menedzsmentjében a vezetőknek nem kellene valamii végzettség? Komolyan itt már egy mesterszakos diplomával nagy királynak lehet lenni. Pedig egy nemzetközi, a világ több országában lévő multinacionális cég (nevet nem mondanék).

makoivoros 2009.05.10. 21:27:06

Hát szerintem nem kell ahhoz egyetemre járni, hogy valaki jól megtanuljon programozni, sőt... főleg ha érdekli is a dolog.
A mateknak meg amit infón leadnak nem tudom, hogy hasznát veszi-e valaki, ha valami komolyabb absztrakt tervezés kell, ahhoz felvesznek egy matematikust, meg ugye informatikusok alapból úgy állnak hozzá, hogy a 2-es legyen meg az annyi. :D
Ergó VC 2008-al otthon is lehet játszani.

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.05.11. 11:17:01

A kemény matek arra jó, hogy fejleszti a gondolkodásod, a logikád, segít az absztraktabb gondolkodásmód kialakításában. Magyarán edzi az agyunkat (nem kicsit). Azért egy kis részét használja az ember munkája során is, de ez tényleg nem számottevő.

A programozást meg persze, lehet tanulgatni önállóan is, de az azért nem olyan. Az egyetemen logikus tanrend van, az egymásra épülések sem véletlenek, ráadásul szilárd elméleti alapokat adnak. Otthon te elkezdhetsz játszadozni akármilyen programmal, nyelvvel, nem fogod tudni, hogy mit milyen sorrendben kellene megtanulni (mert az sem mindegy), ráadásul lehet, hogy kódolni fogsz tudni, de az elméleti részét nem fogod érteni. Pedig a ma divatos OO nyelvek esetében a háttér is nagyon fontos, hogy értsd az egész lényegét és tisztában legyél a fogalmakkal.

InTheLongRunWeAreAllDead 2009.05.11. 16:22:59

van olyan cég, ahol a diploma követelmény, a HR-es kiscsaj az első szűrő, aki a beküldött CV-kből kiszedi azokat, ahol nincs diploma

tudom, hogy anélkül is vannak remek szakemberek, de ez van.

Egy jó egyetemről kibocsátott diplomásról talán azt lehet feltételezni, hogy

1) nem teljesen debil (pl. ha a matekhoz valamennyire ért, akkor már csak nem teljesen hülye, talán ez (is) az értelme a matekos szórótárgyaknak)
2) van valamennyi kitartása
3) implicit tudásssal rendelkezik (pl. nem úgy esik neki egy feladatnak, hogy elkezd kódolni, vagy legalábbis tudja, hogy két algoritmus között ég-és-föld különbség lehet, mert beleverték a fejébe az egyetemen az ordo-kat meg egyéb dolgokat)

egyébként azt aláírom, hogy 90%-kban nem abból fogsz megélni, amit tanultál (legalábbis abból az explicit tudásból), de bármikor szembekerülhetsz egy reg. kifejezéssel egy statisztikai mérőszámmal vagy egy algoritmussal ... vagy akár a fejedhez is vághatnak egy tudományos cikket, hogy akkor ezt implementáld

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.05.12. 08:02:14

Persze, nyilván előnyben részesítik a diplomásokat egy felvételin. Ha egy pozícióra pályáznak mondjuk 10-en és abbó 6 diplomás, akkor gondolom, hogy inkább közülük fognak választani. Ez valószínűleg annál a cégnél is így lenne, amiről írtam.

Csak vannak olyanok, akik mondjuk jó kapcsolati rendszerrel rendelkeznek. Az egyik srác pl. azt mesélte, hogy ő elkezdte a progmatot, de sosem sikerült befejeznie. Viszont rengeteg embert ismert meg az egyetemen töltött évek alatt (nem is csodálom, eléggé központi figura). Az egyik vezető pedig egy nagyon jó barátja volt, aki tudta, hogy a srác milyen ismerettséggel rendelkezik a szakmában és felvette HR-esnek. Persze diplomája azóta sincs, ami nem feltétlen hátrány, de jó ha van...

InTheLongRunWeAreAllDead 2009.05.12. 09:33:33

.. és tegyük hozzá, hogy általában azok fikázzák a diploma értékét, akiknek nem sikerült megszerezniük azt.
süti beállítások módosítása