Ártott a bolognai rendszer bevezetése...

Az Uniós felsőoktatási rendszer, a bolognai folyamat meghonosítása összességében ártott a magyar felsőoktatásnak - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pálinkás József hozzátette: ennek elsősorban az uniós követelmények rossz magyarországi bevezetése az oka és így végveszélybe sodorhatja a tanárképzést.

A cikk tegnap jelent meg az InfoRádió honlapján, ahol el is lehet olvasni és meg is lehet hallgatni a rövid interjút. Végre valaki teljesen jól látja az új rendszer helyzetét (gondolom nem hiába az MTA elnöke). Az egyik fő probléma valóban az, hogy a régi ötéves képzések anyagát próbálták belezsúfolni a mostani hároméves alapképzésekbe. Így szinte lehetetlen elvégezni a komolyabb szakokat mintatanterv szerint. Ráadásul a sok tárgy és ismeret között annyi összefüggés van és ebből következően annyi egymásra épülés, hogy ha valamivel csúszik a hallgató, akkor igen nehéz beleférnie az előírt félévszámba. A most és jövőre végző hallgatók számából sok mindent le lehet majd szűrni, de ezek szerint megint jön majd a rendszer toldozása-foldozása, aminek megintcsak a hallgatók fogják meginni a levét. Azokat különösen sajnálom, akiknek ebben a "tesztidőszakban" kell átvészelniük egyetemi éveiket. Bár őszintén szólva nem sok esélyt látok arra, hogy mondjuk az informatikai szakokat is osztatlan képzésekké alakítsák. Pedig szerintem az összes műszaki és informatikai szakot nyugodt lélekkel visszaállíthatnák a régi ötéves ciklusra...


Címkék: felsőoktatás egyetem itthon bologna

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr811104166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása