Utolsó kommentek:

Dániel Kovács 2015.08.10. 09:53:52

ez melyik cég? nagyon érdekelne köszönöm az is jó ha a kerületet megmondjátok:)

Bejegyzés: Felvételi tesztek informatikai cégeknél

peterirrrr 2014.02.17. 12:22:41

Igazából én ilyenkor mindig elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni itt, vagy mondjuk meg lehetne-e máshol is próbálni. Aztán egyszer dumáltam egy régi gimis társammal, aki meggyőzött arról, hogy menjek ki hozzá Dublinba. Aztán végül igaza lett.

De miért is érdemes éppen Írországba menni? Talán már sokan hallottatok róla, hogy ez a kis zöldellő szigetország az utóbbi évtizedben komoly IT szereplővé vált az EU-ban, de valószínűleg keveseknek van konkrét fogalma arról, hogy mit is jelent ez valójában. A történet igen egyszerű, még a 90-es évek közepén vált igen népszerű célponttá az akkor még javában dübörgő Kelta tigris gazdasága a külföldi befektetők szemében. Az ezredfordulót követően a különféle angolszász szoftver és hardver cégek is rájöttek arra, hogy ez az USA és Anglia között elterülő szigetke ideális hely lehetne a letelepedésre. Nos, persze a infó szektort érintő adókedvezmények is segítettek ebben. A lényeg, hogy manapság már a kicsiktől a nagyokig szinte mindenféle IT cég megtalálható Írországban. Twitter, Facebook, Microsoft vagy éppenséggel a Google mind nagy irodával rendelkezik errefelé, sőt gyakran az európai központ is itt található. Ha meg ez nem elég meggyőző, akkor érdemes megnézni, hogy hány start-up vállalkozás indul hetente csak Dublin környékén.

Ezek után talán nem meglepő, hogy jelenleg az ország vonzza a külföldi humántőkét. Az ír felsőoktatás megpróbált reagálni a hirtelen megugrott keresletre, de nem tud elég emberfőt kitermelni időben, meg amúgy sincsenek elegen az írek. Tehát maradnak a nemzetközi fejvadászcégek és a jobb megélhetést remélő bevándorlók, méghozzá a diplomás fajtából. És ha már bevándorlók, akkor itt vagyunk mi is, magyarok, méghozzá igencsak nagy számban. Saját tapasztalatból kiindulva, egy idő után nem lepődsz meg azon, hogy a kávét egy debreceni lány adja ki, vagy hogy a HR osztályon dolgozik egy évfolyamtársad volt barátnője. Kicsi a világ, Dublin még annál is, és a magyarokat szívesen látják igazából minden feladatra, nem hogy a poroszos oktatáson edződött programozóinkat. Nyelvileg ugyan nem tartozunk a legkeresettebb személyek közé, de ha a kiváló angolja mellett netalántán tud az ember még egy európai nyelvet, mondjuk németet, franciát vagy valamilyen skandináv országét, és mondjuk stabil lábakon áll java, C++ vagy C# terén, akkor valószínűleg két kézzel fognak kapkodni utána.
Persze nem egyszerű megtalálni a legjobb helyet, sok a közvetítő – vagy magát annak valló – iroda vagy frissen alakult cégecske. Sokan szeretnék meglovagolni ezt a trendet, és nehéz kiválasztani a megbízható embereket. Nekem szerencsém volt, hiszen már volt kint ismerősöm, aki segített itt-ott, elintézett pár interjút, de hamar azt vettem észre, hogy a profi közvetítősökön keresztül érkezők két lépés előnnyel indulnak. Szóval ha nincs ismerős vagy családtag, az se katasztrófa, sőt. Az egyik ilyen cég, akiket ajánlani tudok az a Make IT in Ireland. Elég profik, csak el kell küldeni az adataidat, és ha minden klappol, akkor viszonylag hamar elkezdenek bombázni ajánlatokkal.

Szóval a lényeg, hogy ha már eleged van az itthoni adok-kapokból, vagy meguntad ezt a pár cég által uralt szűk piacot, akkor vár a nagyvilág, és azon belül is Írország. Akár csak néhány évre, akár hosszabb távra, de érdemes elgondolkozni ezen a lehetőségen. Legrosszabb esetben is lesz pár év tapasztalatod külföldi munkavégzéssel, és az már itthon is sokat nyom a latban.

Bejegyzés: Versenyképes diploma

Mavrickk3 2014.01.25. 13:54:34

Szeva :)
Azért írok, mert láttam a blogodat és tudom, hogy nem az ilyen típusú kérésekre írtad ki az elérhetőségedet én mégis szeretnék tanácsot kérni a felvételivel kapcsolatban. Olvasgattam a blogodat, gyakori kérdéseken rengeteg kérdést tettem fel ezzel kapcsolatban, végig futottam az előző évek operatív tanterveit és érdeklődtem egy csomó helyen azzal kapcsolatban, hogy milyen szakra érdemes továbbtanulni. 2 szak között vacillálok: a gazdasági informatikus illetve a programtervező között. A kiszemelt intézmények az elte és a bce. A probléma az, hogy az istenért se tudom eldönteni, hogy melyikre jelentkezzek, mivel ez előtt még nem igazán programoztam és nem tudom, hogy melyikkel fogok többre menni a jövőben. Szeretnék valamilyen vezetői állást is betölteni, külföldön dolgozni, illetve persze sok pénzt keresni(főleg külföldön) de nem akarom egész nap a gép elől kimozdíthatatlan kocka programozó szerepét játszani, hanem irodában, szép környezetben, jó fej emberekkel körülvéve szeretnék majd elhelyezkedni. Úgy érzem, hogy bármint eltudok végezni szóval nem ez alapján akarok dönteni a két szak között, hanem inkább azok alapján amiket az előbb felsoroltam. Nos ha végig olvastad ezt a levelet és válaszolsz rá azt nagyon megköszönöm, mert ezen múlik a jövőm és szeretném a megfelelő döntést meghozni de csak feb.15-ig adhatom le a jelentkezésemet. A választ előre is köszönöm!
Nagy Gergely

Bejegyzés: Olvasói bejegyzések

tozo25 2013.09.07. 19:23:50

Sziasztok!
NNG-nél volt féléve egy interjúm,minden álmom oda bekerülni,AC-n nem tudom miért nem vettek fel,de nem baj mert újra próbálom pár hónap múlva gőzerővel tanulok és készülök megállás nélkül.

Ezzel csak azt akartam írni,hogy a tesztek nem mindig fedik a valóságot,mert a jelenlegi cégemnél,bármit rám bíznak azt megcsinálom,új dolgot is nem probléma,akármit de tényleg.
Így ezek a tesztek nem adnak objektív képet szerintem.

Bejegyzés: Felvételi tesztek informatikai cégeknél

Tenyec 2013.01.19. 22:53:28

Üdv!
Az igaz, hogy SZTE-n mérnökinformatikus nem szakosodhat semmire? Meg az, hogy mérnökinfósnak pár év múlva Szegedről át kell mennie Kecskemétre továbbtanulni?

Bejegyzés: Programtervező vs. mérnök vs. gazdaság informatika

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.12.02. 21:58:17

ahogy magad is kifejtetted a vége felé, ez igazából az egyéntől is függ, hogy diplomával, vagy éppenséggel anélkül lesz sikeres

Bejegyzés: Nem mindig kell diploma a sikerhez...

bookmyface · http://hackerkepzes.hu/blog/ 2012.11.25. 23:31:58

egyetemen azért szerintem is mondható valameilyen szinten késői a tehetségükre külön figyelmet fordítani, amennyiben előtte nem

Bejegyzés: Korai tehetségfelismerés

bookmyface · http://hackerkepzes.hu/blog/ 2012.11.25. 23:28:10

elég nehéz döntés ez szerintem, hogy mennyire akarunk hosszú távra tervezni

Bejegyzés: Dilemma BSc után: munka vagy MSc?

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.11.25. 23:20:53

érdekes ez egyébként, mert ismerősömnek már középiskolában is kellett

Bejegyzés: Papíron programozni?

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.11.25. 22:40:49

a szakmai gyakorlat azért diploma mellé mindjárt szerintem sokkalta nehezebb, mint a nyelvtudás, de sajna ez nem mostanában alakult így

Bejegyzés: Versenyképes diploma

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.11.25. 22:19:15

azért érdekes ez, hogy a szakmai dolgokat hamarabb betanítják, mint a nyelvet

Bejegyzés: Informatika a felsőoktatásban

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.11.25. 22:13:43

hát igen, a távolságból adódó anyagiak sok mindent befolyásolhatnak, de ahogyan az az összehasonlításból is kiderült, kisebb városban is okosodhatunk ugyanannyira :)

Bejegyzés: ELTE-IK vs. SZTE-TTIK

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.07. 17:27:16

@Lord Serius:
Nyilván alapvetően te leírtad az ideális informatikusokat, szakok szerint. Először is szerintem kb. 1%-át sem szerzi meg a szükséges tudást az informatikus az egyetemen, innentől kezdve mindegy milyen szakon végez, ilyen szempontból a gazdaságinformatika a legjobb, mert ott elsajátít olyan hasznos gazdasági ismereteket, amit a tipikus kocka nem tud. Viszont amiket különbségként leírsz, azok helyből nem igazak Veszprémben, ahol mindhárom szak van.

Amit az integrálásról írtál, az viszont tényleg érdekes dolog, mert én programtervező informatikus szakon végeztem, és tényleg nem integráltam(analitikus módszerrel) sehol máshol, csak azon az órán. Mondjuk anno informatikatanár szakon kezdtem, ott fizikából még előfordult, de proginfón soha sehol. Ehhez képest barátnőm gyógyszerésznek tanul, és 1 félév analízisük volt, a tananyaguk töredéke volt a miénknek. 2. félévben pedig fizikai kémiából agyonszívatják őket, mert rengeteg oda szükséges dolgot, köztük parciális deriváltakat, vonalintegrált, stb. nem tanultak matekból, amit mi meg tanultunk, teljesen feleslegesen. Ha matekot cseréltünk volna, mindketten jobban járunk. Igazából az informatikát megalapozó matematika az a lineáris algebra és a diszkrét matematika, de el tudok képzelni olyan profi programozót, aki életében nem tanulta ezeket.

Bejegyzés: Programtervező vs. mérnök vs. gazdaság informatika

Alternatív 2012.03.28. 16:52:31

Én jóval régebbi összehasonlítást tudok mondani a két egyetem prog.mat. szakjai között. A fő különbség két ember volt: Ésik Zoltán és Fóthi Ákos.

Pesten a rendszerprogramozás vicc szinten volt, amennyit a szegedre járó barátnőm Ésik-féle repro jegyzetéből vizsgaidőszakban véletlenül ellestem, az többszörösen meghaladta a pesti tananyagot...

Fóthinak viszont Szegeden nem volt párja, az ő programhelyesség-bizonyítás elmélete ezerszer többet ért, mint a szegedi prog.módszertan és hasonló előadások.

Még pár szót a mérnök-infó szakról is: egy akármilyen chipnek a programozása, egy embedded rendszerre op.rendszer írása nem okozhat gondot egy programozónak. Ha mégis, akkor ott valami nagyon nagy baj van.

A mérnök-infó szaknak inkább ott volna jelentősége, hogy képződjenek normális rendszergazdák is valahol. Egy komolyabb (hardver)rendszert megtervezni, menedzsment rendszert használni/testre szabni, nagyméretű hálózatokat tervezni, kiépíteni - ilyesmit a prog.matosok nem tanulnak. (Na jó, mi tanultunk anno egy kis protokoll-tervezést, de azért az nem ugyanaz.)

Bejegyzés: ELTE-IK vs. SZTE-TTIK

Lord Serius 2012.03.20. 11:53:05

@Koshinae: Mondhatni ez is egy szép komment, gratulálok!
A mérnök informatikus NEM egy olyan villamosmérnök, akit tanítanak programozni. Ne keverjük a szezont a fazonnal, a villamosmérnök villamosmérnök, a mérnök informatikus mérnök informatikus. Villamosmérnököket is szokták tanítani programozni, amit vagy szeretnek, vagy nem, de alapvetően nem erről szól a villamosmérnökség.
Hülyeség azt mondani, hogy azt a 30 bájtot kell optimalizálni! Desktop környezetben nem érdekes, és egyre inkább az XML alapú szabványokra állnak rá a desktop világban. Senkinek sem fog az a 30 bájt hiányozni.
Más kérdés viszont beágyazott környezetben. Viszont beágyazott rendszerekhez meg véleményem szerint egy villamosmérnöknek jobb ismeretei vannak, ha bár egy mérnök informatikus is képes ellátni a feladatot. Mi úgy szoktuk nevezni, hogy beágyazott rendszerekkel a szoftveres villamosmérnökök, és a hardveres informatikusok foglalkoznak.

Azt a véleményt meg szintén nem osztom, hogy vegyes diplomája lenne egy mérnök informatikusnak. Se nem mérnök, se nem informatikus? Ez hülyeség. A programtervező informatikusokra ennyi erővel meg lehetne azt mondani, hogy se nem informatikus, se nem matematikus! Programozo, kicsit elfogult vagy a saját szakoddal kapcsolatban (ami alapvetően nem baj), de hidd el egy mérnök informatikus is tud olyat mutatni neked, amitől csak kamillázol, és azt mondod, hogy okos gondolat, pedig nem tanult annyi matekot!

Bejegyzés: ELTE-IK vs. SZTE-TTIK

Lord Serius 2012.03.19. 14:32:11

Először is, az első hozzászólónak a kommentjére reagálni, a tesztelő egyáltalán nem a legalja munka, sőt! Egyre inkább a minőségi szoftvernek az előállítása a cél, abban meg nagy szerepe van a tesztelőknek. Egy gyakorlott szoftvertesztelő sokkal többet kereshet, mint egy ugyanannyira gyakorlott programozó.
Személyes véleményem, hogy szerintem a legalja munka az, ha valakinek csak a kiszabott munkát kell lekódolnia.

Bejegyzés: Dilemma BSc után: munka vagy MSc?

Lord Serius 2012.03.19. 14:18:25

Sziasztok!

Ha nem bánod kedves programozo leírnék néhány észrevételt a cikkeddel kapcsolatban. Főleg azért, mert a Google-ben elég jó helyen szerepel ez a cikk a találatok között, és úgy gondolom szükség van némi pontosítás a mérnök informatikusokkal alkotott képpel kapcsolatban.

Bemutatkozásképp, én egy 5. éves mérnök informatikus hallgató vagyok a BME-n, most tartok a 2. MSc-s félévemben.
Nos, a szakunk megnevezésében a mérnök nem azt jelenti, mint ahogy programozo írta, hogy mérnöki tárgyakat tanulunk. A mérnök szó pont azt jelenti, amit jelent, hogy egy bizonyos tervezési, mérnöki szemléletet szerzünk meg tanulmányaink során. A mérnököket az jellemzi, hogy a tudomány, amiben jártasak azt alkalmazzák. Ebből következve a mérnök informatikusok sokkal inkább gyakorlatibb ismereteket sajátítanak el, mint a programtervező informatikusok.

A rövid jellemzése a három szaknak (abc sorrendben):

- Gazdaságinformatikus: Lehet nevetségesen hangzik az elnevezésük, meg a mérnökök szokták a gazdasági szakokat büfé szaknak is nevezni, egy gazdaságinformatikus pofátlanul sok pénzt képes keresni. Nincsen olyan fokú tervező, fejlesztő tudása, mint a másik két szaknak, de ezt bőven kompenzálja a megfelelő szintű gazdasági ismereteik. Ők a legjobban a banki-, pénzügyi-, és vállalatirányítási rendszerek használatában. Hátrányként lehet elmondani, hogy ahogy én hallottam a munkájuk elég monoton, és unalmas.

- Mérnök informatikus: Aki ilyen szakra adja a fejét az kap egyfajta mérnöki szemléletet. Megmutatják, hogy hogyan kéne egy informatikai rendszert jól megtervezni (persze a való életben ez nem úgy megy, ahogy gondolják, de ebbe most ne menjünk bele). Az alapozó tárgyak során elég szerteágazó ismereteket szereznek az informatika területén, míg végül választanak egy hozzájuk közel álló területet és arra szakosodnak. Azok a mérnöki ismeretek igenis hasznosak tudnak lenni, hogy egy rendszert, egy fejlesztési folyamatot jól átlehessen látni. A másik kulcsszó, az informatikus. Informatikusnak lenni nem abból áll, hogy programozunk, rengeteg specializáció létezik. Az alapvető különbség a mérnök informatikus és a programtervező informatikus között, hogy míg a programtervező inkább tanul még egy matematikai tételt, addig a mérnök abba nyer betekintést, hogy hogyan működik az a valami. A mérnökök több hardveres dolgot tanulnak, mint a programtervezők. Nyilván vannak itt is olyan tárgyak, amik fölöslegesek, és érthetetlenek, mint például elektronika, vagy szabályozástechnika, de a másik két szakon is vannak ehhez hasonló miértkelleztavackottanulnom? tantárgyak.

- Programtervező informatikus: Ahogy hallottam, ezen a szakon sok az elmélet. Úgy hallottam kevés géptermi óra van, és szeretnek az informatika elméletében elmélyülni. Valóban pontosabb megközelítés a programozó matematikus kifejezés, viszont a több matek nem jelenti azt, hogy segíti az informatikai tudás kialakítását. Ahogy tapasztaltam a matekos tárgyakkal, hogy többször esnek az oktatás alatt abba a hibába, hogy ledarálják a matekot, de konkrét alkalmazást nem látunk az adott problémára. Nézzük csak, integrált-e már valaki valaha az analízis vizsgák kivételével? És ez még csak egy alap matematikai dolog, nem mondtam semmi speciálisat. Persze lehet most azt mondani, hogy mérnök infón ott van a fizika, a jelek és rendszerek, meg a szabályozástechnika, amik szintén nem túl szükségesek, ezt aláírom (habár én a fizikát kifejezetten hasznosnak tartom a megfelelő szemlélet kialakítása végett).

Végeredményben:
- Aki szeretne az elméletben elmélyedni, az jelentkezzen programtervező informatikusnak.
- Aki szeretne sok pénzt keresni nem túl megerőltető, de unalmas munkával, az jelentkezzen gazdaságinformatikusnak.
- Aki jobban kíváncsi a gyakorlatban alkalmazott informatikára, szeretne rendszereket átlátni az jelentkezzen mérnök informatikusnak.

Bejegyzés: Programtervező vs. mérnök vs. gazdaság informatika