Informatika a felsőoktatásban

Bizonyos időközönként megrendezik az "Informatika a felsőoktatásban" nevezetű konferenciát, amelyen több száz szakember tárgyal az informatikus képzés helyzetéről a felsőoktatásban. Így volt ez 2008 augusztusában is, amikor is 350 hazai szakember vitatta meg a dolgokat többnapos előadássorozatok mellett. Nem is gondolná az ember, hogy milyen részletesen megbeszélnek minden apró problémát, pedig így van.

A konferenciához kapcsolódó linkek:


A "Kiadvány" link alatt megtalálható egy absztrakt kötet, ami tartalmazza minden egyes előadás egyoldalas összefoglalóját. A részletességet már itt is megfigyelhetjük, hiszen csak ez az összefoglaló dokumentum több, mint 250 oldal. Az előadások részletesebb változata az "Előadások" link alatt található szekciónként és azon belül témánként lebontva.

A témák közül lehet szemezgetni bőven, eszméletlen sok mindenről volt szó. Én most csak egy dolgot emelnék ki, ami nekem talán a legérdekesebb volt. Az A szekció 21-es előadása (A21.pdf) szerintem mindenképp figyelemreméltó. Itt a programtervező informatikus szak akkreditációjával kapcsolatos tapasztalatokat foglalták össze röviden. Ezen belül is a "Találkozó a cégek képviselőivel" fejezetre figyeltem fel a dokumentum végén, ahol is informatikusok nyilatkoznak a szakról kikerülő frissdiplomásokról. Szerintem ezt akár ráhúzhatnánk mindhárom informatikus szakra, hiszen számottevő különbség nem igazán van az informatikai tárgyak oktatásában.

Tehát a cégképviselők véleménye:

A cégeket elsőként arról kérdezték, hogy melyek a végzettjeink erősségei, és melyek a gyöngéi. Erősségként említették az általános képességek magas szintjét, erős elméleti alapokat matematikából és programozásból, az angol nyelv ismeretét. Gyengeségük a diákjainknak a fejlesztési gyakorlat, Microsoft termékek magasabb szintű ismerete, a C# és .Net programnyelvek nem tudása, a projektszemlélet és a a vevő/felhasználó-specifikus szemlélet hiánya. (A cégek nem voltak túl lelkesek az igen magas szintű Java oktatás miatt, a gyakorlatban nem igazán használják.) Felmerült az is, hogy a környező országokból olyan munkaerő szerezhető, aki négy-öt idegen nyelven beszél, míg a mi diákjaink csak angolul tudnak, de a beszélt nyelvvel, főleg az üzleti nyelvvel az angol esetén is baj van. A T-Systems beszámolt arról, hogy az informatikusaink nem tudnak németül, s a cég nem vállalkozott arra, hogy megtanítsák őket németül. Ezért németül tudó diplomásokat alkalmaztak, akiket kitanítottak az informatika alapjaira.
A bizottság érdeklődött a felől is, hogy milyen tárgyakat látnának szívesen a cégek a képzésben. Itt a céges megoldások (enterprise solution), csapatmunka, valamint a fejlesztés folyamata voltak a cégek sarkalatos pontjai, bár ez utóbbi kettővel nyitott kapukon kopogtatnak.
A bizottság rákérdezett arra, hogy a felvett új munkaerő között mekkora számban vannak a nálunk végzettek, illetve hogy a jelenleg végzettek többszörösét hajlandók lennének-e alkalmazni. Ez utóbbi kérdésre a megnyugtató igen válasz érkezett.

Érdekes a vélemény, bár kétség kívül igazuk van. Tényleg érdemes a többi témát is átfutni, számos hasznos információt olvashatunk még...


Címkék: felsőoktatás egyetem informatika itthon informatikus

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr441200954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

InTheLongRunWeAreAllDead 2009.06.28. 20:13:44

Az a kutatás nem csak a DE-IK-hoz kapcsolódik?

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.06.29. 17:49:19

Igen, csak debreceni cégeket kérdeztek meg a DE-IK-ról kikerülőkről, de a probléma országosan is általánsítható...

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.11.25. 22:19:15

azért érdekes ez, hogy a szakmai dolgokat hamarabb betanítják, mint a nyelvet
süti beállítások módosítása