Jövőbeni változások az érettségi rendszerében

Valahogy már mindennaposnak tekinthető, hogy folyamatosan változik az érettségi-rendszer. Nyilván elengedhetetlen az elavultság frissítése, de az a gond, hogy nálunk 1-2 év alatt elavul az aktuális rendszer, ami nem teljesen normális. Egyszerűen nem tudnak olyan dolgot kitalálni, ami működhetne akár 5-10 évig is, mint régen. Mert lassan már az aktuális negyedéves évfolyam mindig egy új rendszerbe csöppen bele, amiről még senkinek sincs tapasztalata és ők az elsők, a tesztelők. De lassan már tényleg minden végzős évfolyam diákja tesztalany, hiszen ha így folytatjuk, minden évben lesz valami változás...

Idén kivételesen nem változott semmi tavalyhoz képest, jövőre viszont nem minden marad így. 2010-től ugyanis a minimum ponthatár 160 helyett 200 lesz (felsőfokú szakképzések esetében marad a 140-es minimum). Újítás lesz az is, hogy nemcsak az idegen nyelvi szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi, hanem az orvosi, fogorvosi és állatorvosi szakokon is. A későbbi változtatásokról mostanában fog dönteni a kormány, de 2011-től várhatóan jelentősen csökken azoknak a választható érettségi tárgyaknak a száma, amelyekből a felsőoktatási felvételiknél pontokat szerezhetnek a diákok, 2012-től pedig előreláthatólag egy természettudományos tárgyból is kötelezően érettségizni kell és a pluszpontok rendszerét is átszabják majd: kevesebb pont jár majd a nyelvvizsgákért, viszont több az emelt szintű érettségikért...

A saját véleményem az, hogy "kicsit" stabilabb oktatási rendszert kellene megvalósítani, mind a köz- és mind a felsőoktatásban. Őszintén szólva a 200 pontos minimum ponthatárt is keveslem, ugyanis az aki mindenből 3-as volt és mindenből 50%-os érettségit írt (így kijön kb. 200-210 pont), az ne tanuljon már tovább azért, hogy évekig élősködjön az egyetemen. Tisztelet a kivételnek, de jó alapok nélkül nem hiszem, hogy valaki a középiskolás rossz teljesítés után megtáltosodna az egyetemen. Az emelt szintű érettségit pedig sokkal több szak esetében kötelezővé tenném (pl.: jogász, közgazdász, mérnök, informatikus, stb.). Lehet, hogy én vagyok túl konzervatív és szigorú, de így legalább minőségi szakemberek kerülnének ki a felsőoktatásból, nem lenne pl. a jogászok többsége titkárnő vagy könyvtáros. A természettudományok erőltetése jó ötlet, remélem meg is valósul...


Címkék: változás itthon érettségi közoktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr491054055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makoivoros 2009.04.09. 22:32:16

Szerintem ezek alapvetően jó ötletek.

Orvosira olyan magas mindig a ponthatár, hogy nem oszt-szoroz, hogy emelt színtűzik-e az illető mivel anélkül esélye nincs bekerülni.

Emelt érettségit természettudományos szakokra én is jó ötletnek tartom, már bánom, hogy nem tettem én is anno, biztos alapok miatt fontos.

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.04.10. 11:19:53

Van amivel én is egyetértek, de van, amivel nem. És rengeteg hiányosság is van sajnos, amit talán az évek során szintén bevezetnek.

Persze, orvosin nem sokat változtat a lényegen, hogy kötelezővé teszik az emelt szintű érettségit, hiszen anélkül tényleg szinte lehetetlen bejutni. Hacsak nem rendelkezik két felsőfokú nyelvvizsgával az illető. De azért biztos, ami biztos, a bevezetése nem árt, nehogy aztán még orvosin is lesüllyedjen a ponthatár.

Nemcsak a természettudományos szakokon kellene kötelezően emelt szintű érettségit tenni, hanem minden komolyabb szakon. A komoly alatt mindenki azt ért, amit akar, de itt elsősorban nem a bölcsész szakokra gondolok.

Egyébként most olvastam, hogy az oktatási hivatal nem igazán támogatja, hogy egy természettudományos tárgyból kötelező legyen érettségizni, ugyanis tavaly a végzősök több, mint felének az érettségi bizonyítványában szerepelt természettudományos tárgy, sőt, ha az informatikát is ebbe a kategóriába vesszük, akkor ez az arány már majdnem 80%. Pedig a kezdeményezést nagyon jó ötletnek tartom...

ppppalika 2009.04.10. 17:03:25

Ha kötelező lesz természettudományos érettségi, akkor lesz ugye a magyar, matek, történelem, lesz a nyelv és lesz a természettudományos tárgy. A többi tárgyat vajon ki vállalja fel plusz teherként?

Úgy vettem észre, hogy azok nagyon szenvednek informatikus hallgatóként, akik középiskolában nem szereztek meg bizonyos programozási (gondolkodási) alapokat. Mivel az informatika nem természettudományos tárgy, drasztikusan csökkenni fog a választása... ezért én sem pártolom ezt a természettudományos érettségit.

A tavalyi adatok:
Összes vizsgázó: 80 ezer
Biológia 17857 (ebből emelt: 3717)
Fizika 5904 (680)
Kémia 4259 (687)
Földrajz 19657 (sokan ezt nem tekintik "igazi" természettudománynak, egy ilyen vizsgával nem fog nőni a mérnöki karokra jelentkezők száma) (emelt: 353)

Amit növelni kellene, az a fizika, kémia iránt érdeklődők száma, azonban a természettudomány érettségi nem ezeket fogja "megdobni".

Informatika 27915 (emelt: 950)

Forrás:
www.ketszintu.hu/publicstat.php

programozo · http://informatikus.blog.hu/ 2009.04.11. 20:38:58

Az valóban nem tenne jót az informatikus képzésnek, ha az informatikát nem vennék bele a természettudományos kategóriába. Ugyanis hatodik tárgyként tényleg nem túl sokan érettségiznének informatikából, ezáltal nem túl jó előképzettséggel felvételiznének a diákok egy informatikai szakra...

ethatrhjtdenhjartnhjar 2011.01.18. 17:48:05

Én csak 3 év múlva érettségizek, úgyhogy nem szeretném a kötelező természettudományosat, ha az nem lehet info. Felvidéken élek, így most kötelező nekem a magyar,szlovák,1 idegen nyelv,és még egy tetszés szerint. Én negyediknek és ötödiknek a matekot és infót gondoltam, 6 meg szerintem sok.
süti beállítások módosítása